Sambal Tumis Udang & Petai |
Arini aku nak berkongsi resepi dengn peminat2 udang ni...(aku pembenci udang)...ni pon sebab nak ambil mood untuk tulis story mory for today... si chombi kat atas tu yang bagi suggestion buat cerita pasal resepi sambal udang & petai nie...jom kepada sesapa yang tak berapa pandai buat sambal ni..sama2 la u ols belajar ok...selamat memasak!!
Bahan-bahan ( 1 mangkuk kecil )
- Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
- 1-3 keping petai - di kopek
- 4-5 ulas bawang merah kecil
- 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
- Seketul kecil belacan
- Sedikit asam jawa
- 1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
- Garam, gula, pak aji pun boleh
Cara-cara
- Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
- Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
- Hidangkan dgn nasi panas. Fiuh... meleleh air liur....
1 Komen:
ni kalau dak mama nampak ni...mesti meleleh air liur dia nie
Suka Tengok Bila Korang Komen!~