saja ingin berkongsi dengan u all tart telur, cari dekat internet jumpa pulak... :) selamat mencuba ok!!
Bahan Base :-
- 40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
- 30 gm gula kastor
- 1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
- 80 gm flour
- 20 gm serbuk almond
Cara-Cara:-
- Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
- Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
- Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
- Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
- Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
- Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit. (*akak guna loose tart pan)
- Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling.
Bahan Filling:-
Sumber : (zlinda@myresipi)
- 1 cawan susu segar
- 4 biji telor
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung kastad
- 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan:-
- Pukul telor dengan gula hingga sebati.
- Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
- Tuang ke dalam acuan tart tadi.
- Bakar dalam oven hingga masak. (*ummi set oven agak-agak je pada suhu 175C selama 45 minit untuk loyang besar dan 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan..
Suka Tengok Bila Korang Komen!~